Миналата година е имало срив в добива на розов цвят, а

...
Миналата година е имало срив в добива на розов цвят, а
Коментари Харесай

Христо Николов: Финансирането на розопроизводството трябва да е стратегическо, не на пожар


Миналата година е имало срив в добива на розов цвят, а това се отразява както на приходите на фермерите, по този начин и на положението и капацитета за рандеман на розовите насаждения. Това изясни в изявление за БНР Христо Николов, ръководител на Националната асоциация на розопроизводителите.

„ Близо 40% спад в добива на розов цвят като количества. Миналата година изкупната цена беше изрично под себестойност. “

Студената пролет е забавила акцията. Николов открои проблемите с намирането на работна ръка.

„ На места поради неналичието на работна ръка акцията не е започвала. Има хора, които в действителност изпитват големи усложнения да намерят служащи. “

В момента дестилериите изкупуват розовия цвят на цена 2,40 – 2,50 на кг, заяви Христо Николов. По думите му се работи в рамките на себестойност, в множеството случаи на загуба.

„ Калкулираме минимална цена 3,20-3,50, с цел да може фермерът да продължи да работи и да поставя съответни грижи. “

Тази година Covid помощ ще има и за розопроизводителите. Тези пари са калкулирани като % от претърпените загуби на фермерите за предходната година, посочи Николов.

„ За нас са отплата за претърпените загуби през предходната година, само че не може всяка година страната да ни вади по този метод. Сектор розопроизводство има голяма потребност от финансиране, само че то би трябвало да бъде целево, стратегическо, не да бъде на пожар, не да бъде всяка година за избавяне на ситуацията. “

От близо година се работи по тактика за розата. Според Николов законът за розата работи и е потребен, тъй като обрисува картината в бранша, само че " от времето на " Фармахим " не е работено по разширението на пазара и от времето на социализма не е работено в посока просвета ".

Сектор, в който 30 години нищо не е правено, няма по какъв начин един закон да го излекува и да реши всички провокации, заключи Христо Николов в предаването " Преди всички ". По думите му страната ни има 50 хиляди декара площи с рози и произвеждаме повече, в сравнение с е международният пазар.

" С потенциала, който имаме - към 15-16 000 тона годишна продукция можем да произведенм над 4 тона розово масло, в случай че преработим всичко в масло, а толкова е годишното ползване в международен мащаб. "

За трайно решение на проблемите са нужни най-малко 4-5 години и карт бланш от Европа тази просвета да бъде подпомагана по специфичен метод, безапелационен е ръководителят на Националната асоциация на розопроизводителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР